Cara Beli Barang di Lazada ( Untuk Lebih Murah )

Salam,

Untuk dapatkan harga yang lebih murah bila beli barang di Lazada ialah dengan menggunakan Aplikasinya sendiri.

Jangan beli melalui desktop atau mobile page.

Sebaliknya anda mesti gunakan aplikasinya, baik untuk Android dan juga IOS.

Sebab, bila barang guna app biasanya ada akan dapat 2 jenis promotion code:

Untuk produk harga yang lebih daripada RM 80 atau RM 100 akan dapat potongan harga sebanyak 10% – 15%. Kadang kadang, ada yang potongan harga untuk perbelanjaan yang hanya RM 50 pun ada.

Seperti contoh screen shot di bawah:

beli barang lazada

Guna code SAVE11(untuk new customer only) untuk potongan harga sebanyak 11%, tapi mesti produk tersebut mesti at least  berharga RM 50.

Biasanya, promotion code begini anda akan dapat melalui email ataupun HOMEPAGE Lazada sendiri dalam APP dan melalui desktop.

Seperti contoh, jika raya untuk Tahun Baru Cina, mungkin Lazada akan release promotion code yang baru, yang lebih murah berbanding dengan yang biasa.

Berikut merupakan screen shot dari Homepage Lazada yang kami maksudkan.

lazada

Jika ada credit card ( mungkin juga debit card ) dari CIMB, anda akan dapat 10% less price.

Kalau tiada CIMB credit atau debit card pun tak mengapa, boleh dapat harga lebih rendah dari biasa juga seperti apa yang anda lihat seperti di bawah, less RM 15 jika gunakan Apps

Seperti contoh lain juga, video di cara beli lazada melalui app ini, contoh kami beli guna debit card RHB yang dapat potongan harga 10%.

Screenshot seperti di bawah kami ambil dari homepage juga, tapi di bahagian sidebar atau tepi Lazada Homepage.

lazada image 2

Perhatikan juga special highlight OFF RM 20 kotak hitam di atas.

Ia muncul sebaik sahaja kami refresh homepage Lazada untuk update promotion code current offer yang ada.

Screen Shot Cara Beli….

Kalau price range produk yang anda nak beli lebih daripada paras yang layak untuk anda gunakan promotion code, jangan lupa gunakan code itu pula.

Sebab semasa check out, system Lazada tidak akan automatically detect dari mula. Sebaliknya, anda perlu masukkan sendiri seperti contoh “HLNS20” pada ruangan promotion code.

Nanti kami tunjukkan di bawah..

Langkah Pertama

  1. Register account dahulu.
  2. Download mobile apps Lazada untuk Android di sini.
  3. Active kan transaksi online untuk card anda. Kerana bermula, dalam awal tahun 2016 semua bank selaraskan untuk stop transaksi online untuk beli barang online. Walaupun sebelum tu, anda berkali kali sudah buat belian online, tapi bank akan totally block semua. Untuk active kan semula, anda mesti call bank card anda untuk minta aktifkan semula. Mungkin juga perlukan masa 24 jam untuk mula buat belian.

Selepas register sudah buat, apps pun sudah install. Bank pun sudah di call untuk minta aktifkan transaksi belian online.

Anda boleh mula membeli di langkah seterusnya.

Langkah Kedua

Pilih mana item item yang anda mahu kan. Seperti contoh tali skipping dibawah:

3M Steel Cable Wire High Skip Adjustable

tali skipping beli dari lazada

Log In Dahulu – Nak login nanti pun boleh, tapi untuk tidak keliru log in sahaja terus

Di bawah merupakan step yang perlu anda buat untuk buat belian.

Mungkin perlu untuk anda view full screen untuk lebih jelas…

Itu untuk cara beli desktop.

Untuk Apps pula, anda hanya perlu download apps dan apa yang anda lihat di atas akan sama juga seperti di dalam app.

Jadi, itu dia, untuk dapatkan harga yang lebih murah, hanya perlu beli barang menggunakan apps.

Sekarang, tentang harga pula.

Cara Nak Survey Harga

Seperti yang kita tahu, Lazada agak baru dan masih lagi tak berapa ramai yang nak percaya.

Lagi pula, barang barang di Lazada ni dijual oleh 2 pihak.

Pertama dari Lazada sendiri, ini mungkin tiada masalah.

Kedua ialah daripada group personal atau 3rd party seller.

Kadang kadang, anda akan perasan denga duplicate product page, itu kemungkinan jualan datang dari 3rd party seller yang berlainan, tapi jual barang sama.

Di sebabkan situasi ini, seperti biasa, mana mana tempat pun pasti akan ada macam permainan harga. Atau pun, nampak macam less sangat, tapi padahal memang harga rendah.

Seperti contoh, review kami di ‘Review Ipod Watch’( masih dalam pembikinan).

Kalau anda pergi post tersebut, nampak macam harga rendah sangat sangat di jual oleh Lazada. Dari RM 399 jadi RM 55.

Less sampai 86% dari harga asal.

Rasa macam rugi sangat tak beli kan.

Tapi, kalau anda search produk ini di Amazon. Harga paling murah kami boleh jumpa ialah dalam 40 ringgit sahaja.

So, kira macam sudah tipu sikit lah. Sebab benda memang dah murah.

Jadi, untuk compare harga, terbaik anda gunakan Amazon, sebab ia adalah gedung membeli belah paling besar sekali. Ebay pun kalah.

Tapi sebabkan Amazon setakat yang kami tahu sekarang ni, mereka tak boleh nak hantar barang ke Malaysia. Jadi terpaksa lah beli dari Lazada. Tapi ok juga, kalau beli dari Amazon, tambah dengan shipment price, macam akan lebih tinggi sahaja nanti.

Tapi yang pasti, harga di Amazon, memang akan lebih murah untuk compare harga.

Selain Lazada, boleh juga guna Ebay Malaysia, Lelong, atau website ecommerce yang lain untuk pastikan harga di Lazada pada paras yang tak melampau. Atau paling confirm, shopping complex contohnya, anda kata anda nak beli laptop atau barang electronic yang lain.

Comments

comments

Leave a Comment