Cara Menghilangkan Bau Ketiak Paling Mudah

Hilangkan Bau Ketiak dengan Deodorant Terbaik

Cara Menghilangkan Bau Ketiak

Cara yang paling mudah untuk hilangkan bau ketiak tak lain tak bukan adalah dengan menggunakan deodorant.

Baik untuk laki dan perempuan. Deodorant adalah langkah yang paling mudah sekali untuk dicapai.

Tapi, malangnya bukan semua deodorant boleh bantu hilangkan bahu hapak ketiak.

Sebab boleh dikatakan banyak dedorant yang hanya bau wangi bila 1 atau 2 jam selepas kita pakai nya sahaja.

Selepas beberapa lama, kita pun mula berpeluh, bau yang wangi tu tiada lagi, yang ada bau hapak yang lagi teruk kalau tanpa dedorant.

Deodorant yang dimaksudkan ialah salah satu jenis daripada “echanteur” Yang jenis roll on, atau cecair.

Selain itu ada banyak lagi deodorant yang wangi bila nak beli sahaja.

Biasanya deodorant yang harga sederhana mahal sikit yang bersifat macam ni.

Selamat bukan semua deodorant yang hanya wangi bila nak beli sahaja, dan lebih rasa senang hati lagi deodorant yang sentiasa kekal wangi ni biasanya adalah dalam range harga yang kurang darri RM 5.00 yang kita boleh senang senang dapat di Tesco.

Kalau nak beli deodorant, singgah Tesco, Jangan Mydin, tak banyak pilihan.

Di bawah ini merupakan deodorant yang editor guna sendiri yang kekal wangi walaupun tak mandi.

1. silky girl
2. nivea
3. safi balgis
4. rexona
5. casablanca
6. silky girl

Kami tak senaraikan untuk laki dan perempuan, anda pakai sahaja yang mana satu. Janji WANGI..

Deodorant ada banyak jenis yang popular.

Apa yang editor boleh review sepanjang hidup mungkin tak cukup 2 ketiak ni nak cover semua brand.

Justeru itu, editor berharap untuk mendapat sedikit kerjasama daripada pengguna pengguna Malaysia yang berketiak di sana untuk turut sama sertai mencari, APAKAH DEODORAT yang terbaik untuk di pakai.

Punca Ketiak Berbau

Punca ketiak berbau kalau nak dilistkan memang banyak.

Mengikut kajian daripada pakar antaranya ialah, faktor makan, berpeluh( ni confirm), mandi tak elok, kalau yang jenis bangla dan nepal kita cakap bau dari bawang lah, curry pun punca juga.dan pelbagai lagi.

4 Cara Untuk Kawal Bau Badan

4 cara ni anda tak perlu kawal makanan atau apa. Susah pula nak kawal makanan kan, jadi makan je apa. So, sudah pasti ia tidak akan ganggu rutin harian anda.

Baik, apakah caranya?

1. Sental penggosok badan semasa mandi – Anda boleh gunakan span atau pun kain kasa yang biasa digunakan bila mandi tu. Murah sahaja, dalam 2 3 ringgit.

Guna sabun atau moisture, editor cadangkan shokobutsu sebab sabunnya lebih lembut. Penggosok badan ni boleh beli di tesco sahaja. Memang editor ni pelangan tetap Tesco sebenarnya. Kalau ada yang nampak ada orang tangkap gambar dalam Tesco, itu editor lah tuh.
Penggosok badan juga ada banyak jenis, ada yang lembut ada yang kasar sikit. Kalau rasa anda kulit buaya, carilah yang kasar sikit seperti di bawah ini.

Setiap kali mandi….MESTI sental sabun shokobutsu di ketiak tu. MESTI sekurang kurangnya dua kali. Dan semasa proses sentalan pastikan dalam tempoh satu minit. Jangan ganas sangat. Tak kesah berapa minit pun, tapi yang pasti bagi lah lama sikit. InsyaAllah, selepas 4 atau 5 hari buat. Anda tak perlu pakai deodorant setiap masa. Tapi kalau lama lama kena pakai juga. Cuma bila buat macam ni, akan dapat bertahan lama sikit bau neutral tu.

2. Buang bulu ketiak. tak kesah lah nak guna cukur ke atau gunting. terbaik gunting tau. sebab bulu bulu an ni bila lama lama dia akan mengeluarkan lendir atau macam minyak minyak macam tu. jadi membuang bulu ketiak bukan sahaja sunnah malah membantu menghilangkan bau.

3. Guna deodorant – macam seperti yang kita duk sembang di atas tadi, deodorant ni penyelamat segalanya. tak perlu buat di atas pun sama (no 1 je tau) pun tak pe. Untuk yang deodorant ni, kalau deodorant tu jenis kena pakai 2 kali dalam sehari bagi editor deodorant tu dah fail. Sekali time pagi sahaja sebagai aras ok tak ok deodorant tu. Dalam pemilihan deodorant, buat pilihan yang di atas tu untuk anda pilih. deodorant tu bukan sahaja murah. tapi berguna sampai ke malam.

3 Jenis Deodorant

 

Roll On

Jenis ini adalah yang biasa kita perasan. Ada macam bebola yang dalam masa ia berpusing akan ratakan liquid deodorantnya juga. Jenis ni juga lah yang paling murah pun berbanding yang lain.

Spray

Saya sendiri tak pernah try jenis ni. Mungkin sebab rasa macam tak perlu, lagi pula harganya. Banding dengan soap dan jenis roll on di atas, lebih murah, tempoh kita nak guna pun lebih lama.

Soap

Saya ada try juga yang ini, untuk yang jenis roll on sememangnya macam melekit dan basah sikit ketiak tu bila pakai. Mungkin ada yang tak selesa macam ni kan. Untuk itu anda boleh cuba deodorant yang jenis soap ni. Tempoh anda boleh guna pun lebih lama.

Vote di bawah, untuk jenis pemilihan type deodorant yang anda suka.

View Results

Loading ... Loading ...

Vote dan kita tengok siapa yang terbaik dan sila beri pandangan..

Comments

comments

Comments(2)

  1. July 20, 2016
  2. July 20, 2016

Leave a Comment