Cara Pengiraan BMI – Guna Kalculator Ni

Untuk mengira BMI anda mudah sahaja.

Hanya perlu gunakan formula di bawah:

Atau terus sahaja isikan ruangan kosong di bawah.

Kalkulator Mengira BMI Mengikut Umur

Untuk Lebih Lanjut >> Buat Cara Atkins

Sejarah BMI – Siapa Adolphe Quetelet?

Adolphe ini lah yang mengenalkan BMI, Body Mass Index.

Lahir pada tahun 22 Feb 1796, meninggal pada umu 78 tahun.

Adolphe lahir di Ghent, atau sekarangnya dalam wilayah Perancis. Adolphe ada 9 orang adik beradik, ayah nya, Francois mati masa umur Adolphe baru 7 tahun. Masa umur 19, Adolphe dah start mengajar Matematik. Banyak juga sejarah kagum hidup Adolphe ni. Pernah juga dia cadangkan untuk bina jabatan pemerhati astronomi di Brussels.

Akhir cerita, Adophe bukan sahaja Mathematician, Astronomer, Statistician, dan juga Sociologist.

Carta Berat Badan Ideal

Nak sentuh kategori Obes 1, 2 dan 3 itu sahaja.

Seperti yang anda boleh bayangkan, kalau yang sampai ketegori 3 tu, bukan setakat obes yang biasa. Tapi obes yang sudah dalam bahaya.

Walaupun ada sahaja mereka yang berjaya dengan diet atkin, tapi ada baiknya kalau anda consult dengan Doktor untuk minta nasihat.

Lebih baik kan, sebab kadar berat obes anda terlampau tinggi. Takut takut ada kena mengena dengan sakit lain juga.

Berat Badan Ideal Mengikut Tempat

Berat badan ideal kalau dibandingkan mengikut tempat atau negara berbeza.

Contoh macam di Hong Kong, HongKong Authority

Jepun pula

Malaysia Pula.

 

Malaysia tak pasti ada buat kajian khusus dengan berat badan ideal atau tidak.

Tapi data yang paling dekat di ambil boleh kita pinjam dari Singapore.

Dan resultnya adalah seperti berikut:

Anda bebas nak follow yang mana satu, tiada masalah mana pun.

Jangan terlampau jauh jarak kadar nya sudah.

Apa apa pun,

Kalau anda rasa berat badan anda berlebihan.

Boleh baca post article tentang diet atkin ini.

Kalau terlampau ringan pula, makan macam mana pun berat tak naik juga. Boleh baca ini, panduan naik berat badan.

Comments

comments

Leave a Comment