Cara Untuk Turunkan Asid Urik/Masalah Gout

Panduan ini sangat sesuai untuk anda yang sakit di tapak kaki, atau gout yang masih lagi dalam peringkat yang minimal

Untuk sakit gout yang lebih serius, anda mungkin lebih perhatian lagi dari sekadar melakukan apa yang saya share dalam article ini.

Seperti yang dikongsikan di article, punca sakit tapak kaki yang lepas. Kemungkinan disebabkan kandungan asid urik yang berlebihan.

Takat normal untuk kadar asid urik biasanya adalah :

tabel kadar asid uriktabel kadar asid urik

Tabel Kadar Urik Asid dari WebMD

Unit kita akan rujuk sepanjang anda bersama SegalaMacamCara.com ialah dalam mg/dL. Bukan mcmol/L, kalau tak silap mcmol/L ini adalah unit UK dan juga Canada.

Unit mg/dL adalah dari Amerika Syarikat, lebih senang untuk faham kalau digitnya tak beratus kan. Lebih baik juga, banyak product untuk test asid urik di Malaysia menggunakan unit yang sama mg/dL juga.

Apa Yang Sebenarnya Berlaku?

Yang sebenarnya berlaku ialah, apabila kandungan asid urik lebih akan terjadi satu bentukan kristilan pada joint anggota badan kita.

Kesannya, akan jadi seperti sakit tapak kaki itu lah. Lama lama ia bukan setakat sakit, tapi akan membengkak juga.

Dan ini lah yang dinamakan Gout.

contoh asid urik di kaki

Image – Top10Remedies

Tapi jangan kata bila anda buat test, kadarnya tinggi terus dikatakan ada Gout.

Tak betul juga, ia masih lagi bergantung kepada pelbagai faktor.

Seperti article punca asid urik naik yang lepas.

Ada kemungkinan dari ubat yang anda makan.

Ada juga kemungkinan anda ada menjalani ujian chemotherapy.

Ini semua akan meningkatkan kandungan Asid Urik.

Ada yang memang dah nampak tinggi, tapi masih lagi consider normal atas beberapa faktor.

Apa apa pun, rujukan doktor adalah terbaik untuk peringkat awal…

Malaysia berada di tempat ke 4 selepas, East Timor, Indonesia dan Laos, sebagai penghidap Gout tertinggi di Asia Tenggara

Langkah Terbaik Untuk Turunkan Asid Urik

Gout adalah antara penyakit yang bukan akan selesai dengan hanya memakan ubat sahaja.

Kalau cara hidup atau masih lagi mengamalkan pemakanan yang salah, masalah gout anda akan bertambah teruk punya.

Tinggalkan Segala SeaFOOD

Seafood adalah antara penyumbang utama Asid Urik. Udang, sotong, kerang, itu semua jangan lah makan dah.

Tinggalkan semuanya.

Kesihatan lagi penting dari nafsu makan seafood ni.

Ketam walaupun sedap, pandai pandai lah jilat jari. Kuah pun jangan ambil.

Gout payah, bukan macam demam.

Kejap 2 3 hari dah reda.

Tak larat macam mana pun, mungkin anda masih lagi jalan.

Tapi gout? Nak jalan pasti tak boleh.

Kalau yang boleh sikit sikit itu pun, untuk sekejap sahaja. Nanti bila anda paksa paksa, pasti membengkak dan makin jadi teruk sampai tak boleh jalan.

Macam mana nak pergi kerja lagi kan.

Jadi yang paling mustahak, seafood mesti kena kurangkan.

Minum Jus Carrot

Just carrot atau jus sayuran yang lain dipercayai boleh mengunakan asid urik juga.

Green Tea

Green tea sememang nya tea yang paling tak sedap sekali dalam jenis jenis tea nya.

Tapi ini juga lah yang boleh bantu anda dalam masalah asid lebih dalam badan ni.

 

Comments

comments

Leave a Comment