Diet Atkin VS Diet Seimbang?

Dalam post ini kami akan beri perbezaan antara apa yang dikatakan diet atkin dan juga diet seimbang,

Sebelum kita pergi lebih jauh, bagi yang masih lagi belum faham, apa itu diet atkin. Minta anda luangkan dalam 5 minit untuk faham dahulu apa dia.

Anda boleh beralih ke Panduan Diet Atkin( Free Ebook ), untuk lebih faham.

Selepas baca, minta beralih ke sini semula untuk kami minta anda lengkapkan 2 survey kami khas untuk pemahaman anda.

diet atkin vs diet seimbang

Image Source : SCMP LIfestyle

2 survey ni adalah soalan yang sama sebenarnya, tapi kami nak tahu, kalau pemahaman anda berubah atau tidak selepas baca post ini. Iaitu antara atkin dengan diet seimbang, mana anda lebih cenderung untuk cuba.

Baiklah, untuk permulaan sekarang ni, Diet atkin dengan diet seimbang mana lagi ok bagi anda? Nanti jawab di bawah juga ya…

Sebelum Baca Article >> Diet Atkin vs Diet Seimbang?

View Results

Loading ... Loading ...

Nak dijadikan cerita, diet program yang ada bukan lah Diet Atkin Dan Balanced diet ni sahaja yang anda.

Tapi di Malaysia, boleh dikatakan ini lah antara yang kita boleh minta seseorang untuk bantu guide.

Kalau di antarabangsa, banyak juga program program diet yang ada. Seperti contoh antara yang popular ialah:

Paleo Diet

Mediterranean Diet

Ketogenic diet

Gluten Free

So, memang lah macam macam yang anda. Kalau nak dipanjangkan list tu pun lagi pun ada. Baiklah, saya panjangkan juga J

Dash Diet

Mind Diet

TLC Diet

Fertility Diet

Mayo Clinic Diet

Weight Watchers Diet

The Flexitarian Diet

Volumetrics Diet

Jenny Craig Diet

The Biggest Loser Diet

Vegetarian Diet

Saya percaya, dalam banyak banyak atas ni, yang Biggest Loser Diet tu insyaAllah ramai yang kenal sebab salah satu tv program juga kan.

Yang kita duk sibuk sibuk sembang pasal diet atkin ini pun ada juga yang buat lain sikit, namanya pun di tambah iaitu Eco Diet Atkin.

Ada yang kata, Eco Diet Atkin ini lebih baik dari Diet Atkin yang biasa kita faham.

Tapi ada juga pendapat yang diet Eco Diet Atkin lebih susah untuk di follow.

Persoalannya, DIET Yang Mana Satu nak Ikut…

Anda pasti kenal Kevin Zahri…

Kevin Zahri pernah kata dan kami setuju dengan pendapat beliau,

Tak kesah mana satu, yang penting anda bijak dalam mencubanya

Atau dalam maksud lain, tak kesah mana satu diet program yang anda nak ikut, boleh dikatakan semuanya menjadi. Kalau tak, tak akan lah ia dicipta kan. Yang penting, konsep untuk turunkan berat badan itu logic, dan asalkan anda follow, berat pasti turun.

Berdasarkan pemerhatian kami, ada juga diet diet program ini namanya sahaja berbeza tapi konsep tetap sama. Iaitu kurangkan pengambilan karbohidrat.

Diet atkin memang pun ini motifnya, kurangkan pengambilan karbo, balanced diet pun.

Konsep untuk turunkan berat badan itu logic, dan asalkan anda follow, berat pasti turun.

Kami nak ulas lagi dengan ayat di atas, dengan ambil contoh atkin dengan diet seimbang.

Ramai yang failed dengan diet atkin dalam tempoh 2 minggu, sebab tak larat nak tinggal nasi. Dan ya, 20g sehari memang sikit. Tapi ia akan cepatkan proses diet anda.

Kalau anda belum dapatkan Ebook Panduan Diet Ringkas Atkin di sini, sila dapatkannya, kami beri contoh resipi yang kandungan karbohidratnya hanya dalam 20g.

Ceritanya sekarang, katakan anda failed follow 20g sehari. Adakah anda akan makin gemuk?

Pasti tidak, kalau makan 100g pun tak mengapa. Sebab yang pasti, rata rata orang perlukan 2500g sehari ( baca bahagian kalori deficit kalau tak faham ).

Yang penting, konsep kurus untuk mengurangkan pengambilan karbohidrat itu masih lagi dipegang. Dimana, anda ambil pada kadar yang kurang daripada jumlah yang badan anda perlu.

Selain daripada factor terapkan dengan cara anda seperti apa yang disokong oleh Kevin Zahri tadi, anda lagi factor lain yang anda boleh nilai untuk tentukan mana diet program yang sesuai untuk follow.

Iaitu, faktor geographynya.

Atau senang cerita, diet mediterannean dengan paleo tu, sangat sangat sesuai kalau anda bukan duduk London, kalau duk di Malaysia ni mungkin tak berapa sesuai sangat untuk follow.

Lagipun, orang sana yang cipta, mestilah programnnya direka untuk cara hidup sana kan.

Kalau ada masa, baca info tentang Mediterannean Diet ni dari WebMD, digalakkan untuk minum red wine pula.

Amboi, boleh ke tak orang kita guna idea ni?

Bergantung juga.. Mungkin itu satu sahaja faktor yang buat macam failed kan. Yang penting, cuba fahami betul betul dahulu mana mana diet yang anda nak cuba dan buat mengikut kebolehan badan anda sendiri.

Apa apa pun, di sini ada satu research perbandingan antara Mediterannean Diet VS Diet Atkin, sapa yang lagi cepat turun berat.

Diet atkin dan diet seimbang juga, kalau nak dijadikan contoh.

Cuba anda search contoh contoh menu 2 diet ini untuk pasaran sana. Pasti agak susah nak follow, sebab resepi ideas yang diberikan macam tak senang untuk orang kita masakkan.

Tapi sebabkan ada antara kira iaitu Dzul dan Joy yang bukan lah pakar, tapi yang lebih arif dalam hal hal ni, kita boleh lah jadikan mereka sebagai rujukan. Sebab mereka dah plan resepi dan produk produk contoh yang menggemukkan pun adalah antara yang biasa kita guna.

Contoh macam kicap kipas udang… Ada orang putih guna kicap tu? Kicap Suria pun belum tentu, apa lagi kicap Tamin…

Perbezaan Yang Paling Ketara Antara Atkin Dengan Diet Seimbang…

Ialah orang buat diet seimbang kata, kalau kurangkan karbo sampai 20g sehari tu BAHAYA. Pengambilan protein pula macam dah terlalu banyak yang akan buatkan kidney problem.

Itu sebab diet seimbang hanya minumumkan pengambilan karbo pada kadar yang tak terlalu menyusahkan pengguna.

Lebih kurang dalam 1000g sahaja.

Bermaksud, anda masih lagi boleh makan nasi. Tapi tak sekerap macam sebelum ni.

Tapi bila sudah makan nasi, pasti anda akan ambil masa yang lama sikit berbanding dengan mereka yang mengamalkan diet atkin.

Baiklah, demikian perbezaannya.

Bagaimana dengan sekarang, diet atkin vs diet seimbang?

Selepas Baca Article >> Diet Atkin vs Diet Seimbang?

View Results

Loading ... Loading ...

Bagi anda berminat untuk mencuba diet seimbang, sila dapatkan ebook percuma di bawah.

Dalam ebook ini, kami akan beri contoh 1 resepi yang disarankan sendiri oleh Joy dalam Buku Panduan Diet Premiumnya. Kita curi satu ya..Tapi nanti, dalam proses tengah buat ni..Bagi email dahulu, nanti kami hantar..

Comments

comments

Leave a Comment