Kerusi Roda Boleh Baring

Kerusi roda ni memang ada pelbagai jenis, ikutkan pada article review kami yang lepas. Ada lebih kurang 10 jenis kerusi roda berdasarkan keperluan diinginkan.

Dan kerusi roda yang boleh dibaringkan adalah antara yang mendapat sambutan.

Review –> kerusi roda yang paling ringan

Mungkin disebabkan ia semacam all in one dengan kerusi malas barang kali.

Kerusi roda boleh baring atau pun recliner ada persamaannya lebih kurang dengan lagi satu jenis kerusi roda. Iaitu tilt in space.

Untuk lebih mudah kalau nak dibezakan.

Kerusi roda recliner adalah seperti di bawah.

Seperti yang anda boleh lihat, jenis kerusi roda yang bukan setakat backrestnya sahaja boleh dibaringkan, malah footrestnya juga boleh ditegakkan.

Kerusi roda jenis recliner di atas ialah Model KM 5000F

Tak pasti sama ada model ini ada di pasaran kita Malaysia.

Tapi jenis recliner dan pada paras harga yang lebih berpatutan tetap ada, sebab model KM 5000F ni lebih kurang RM 4 5000 satu.

Jenis yang lebih murah ada jual secara online di Lazada ialah:

Brand/Buatan : AQ Medicare Reclining Wheelchair WHC6304

Harga : RM 770

Weight : 26 kg ( Max – 110 kg )

Warranty : 1 tahun

Product Page : dapatkan dari Lazada

Brand/Buatan : AQ Medicare Lightweight Reclining Wheelchair WHC6352

Harga : RM 1 250

Weight : 21 kg ( Max – 115 kg )

Ada bantal support leher juga.

Warranty : 1 tahun

Product Page : dapatkan dari Lazada

Brand/Buatan : AQ Medicare Lightweight Reclining Wheelchair WHC6352

Harga : RM 3 680

Weight : 13 kg ( Max – 110 kg )

Warranty : 1 tahun

Product Page : dapatkan dari Lazada

Manakala yang jenis tilt pula.

Untuk yang jenis tilt ni, beza yang paling ketara dengan recliner ialah, ia masih lagi mengekalkan posisi duduk yang biasa pesakit bila berada di atas kerusi roda.

Kiranya, kaki masih lagi bengkok, dari pinggang ke atas kepala masih lagi mencondong.

Cuma ia tak baring 180 darjah sahaja.

Untuk model tit ini, untuk dapatkan anda mungkin perlu pergi medical center yang berdekatan.

Sebab sampai waktu ini, jenis tilt masih lagi belum ada di Lazada.

Tapi mungkin ada ditempat lain.

Jenis Recliner Yang Paling Murah.

Untuk jenis kerusi roda boleh baring yang paling murah ialah Model KS 02

Model ini bukanlah jenis recliner sebenarnya,untuk lebih pasti anda boleh dapatkan model diatas tadi, WHC6304. RM 770

Tapi model yang ini, backrestnya boleh juga direhatkan untuk darjah yang tinggi juga.

Harga nya lebih kurang sedikit dari yang jenis recliner RM 599

Beratnya juga boleh diterima juga, 21 kg sahaja.

Ada warranty 6 bulan.

Boleh dapatkan maklumat lanjut di page Lazada ini, dapatkan dari Lazada

Kelebihan kerusi yang boleh dibaring ada pelbagai, antarnya:

1. bila pesakit baring, mudah untuk kita menukarkan pampes atau lampinnya.

2. pesakit yang tertidur semasa di atas kerusi roda bukan lagi satu masalah, dengan reclining, bdan tidak akan rasa sakit dipaksa tidur dalam keadaan duduk.

Ada juga jenis kerusi roda recliner yang berikan juga bantal support untuk leher.

** bahaya juga kalau takut takut bila baring terbalik ke belakang, jadi kita sebagai yang sihat ni, hendaklah sama sama tolong tolong dan tengok kan.

Comments

comments

Leave a Comment