Punca GiGi Kuning – Yang Biasa Kita Ambil Setiap Hari

Masalah gigi kuning bukanlah yang asing bagi kita, tambah lagi yang bukan artis.

Walaupun ada gosok gigi setiap hari siang dan malam bukan nya pasti penentu untuk faktor gigi anda menjadi lebih cerah dan putih.

Kebiasaanya, penyebab utama kenapa perkara ini berlaku ialah disebabkan 2 perkara yang besar. Pertama ialah daripada apa yang kita makan dan daripada kandungan asid yang berada di dalam sesetengah makanan kita.

Kari

Orang Malaysia memang suka lepak di mamak. Sudah lah mahal, walaupun kedai melayu ada tapi mamak juga perginya.

Pergi sahaja di Penang, macam macam tempat ada.

Diorang tak tahu yang kari itu punca buatkan gigi kuning. Lagi pula dengan kaunye di buat.

Minuman ringan. ( gula yang berlebihan )

Terutamanya soft drink, kopi O dan juga tea O yang tinggi campurannya juga akan buat kan gigi kuning. Sudah lah memang serbuk tu akan buat kuning, lagi ditambah dengan gula pula lagi.

Dinasihatkan untuk tambah susu supaya kandungannya tak penetrate terlampau kuat dengan permukaan enamel gigi anda.

Gula Gula

Jika air yang diminum akan membuatkan gigi anda kuning, gula gula yang di isap sekian lama juga boleh difikirkan sebagai faktor yang lebih buruk. Rata rata gula gula yang di isap perlukan 10 minit untuk hilang. Mungkin lebih lagi, dan selama itulah gigi anda akan menambah lapisan baru yang kita nampak kekuningan.

Merokok

Merokok memang punca yang utama, tapi masih lagi tidak dapat dipastikan dengan penggunaan Vape.

Makanan yang membantu memutihkan gigi anda yang kuning

Epal

Epal antara makanan yang tinggi kandungan fiber yang tidak akan merosakkan gigi anda. Malah membantu untuk memutihkan gigi anda lagi. Mungkin dibantu kadar air liur yang bertambah semasa memakan epal yang memang akan membantu membersihkan gigi secara natural.

Kekacang dan keju

Kekacang bukan sahaja membantu anda kekal awet muda malah akan menguatkan gigi anda. Dan juga akan menambah kandungan air liur anda.

Cara untuk mengurangkan kesan makanan di atas

Sudah pasti bukan senang untuk hindari makanan di atas untuk di Malaysia. Memang sudah seakan lumrah untuk kita terus hidup dan makan makanan seperti itu sehari hari.

Di sini kami sediakan anda 2 tips untuk anda buat sebaik sahaja anda rasa makanan yang anda pilih adalah antara yang kami listkan di atas:

  1. akhiri dengan minum masak atau air putih
  2. amalan yang paling elok ialah berkumur semasa anda hendak mencuci tangan atau habis siap makan.
  3. gunakan straw yang berkemungkinan akan membantu melepasi kandungan gula dan kafien yang tinggi melalui gigi anda.

Ada juga yang mengatakan baik juga kalau kita makan sugar free gum sebaik sahaja selepas makan. Tapi mengikut health ambition ia dikhuatiri mengandungi bahan aspartame yang bahaya. Jadi lebih baik jangan terus amalkannya.

Comments

comments

Leave a Comment