Punca Tekanan Darah Rendah

Untuk tekanan darah rendah ni, macam agak pelek juga ya.

Ada pula boleh jadi rendah ya.

Tapi tiada pelik mana sangat pun.

Orang yang demam pun yang sepatutnya panas pun boleh jadi sejuk sangat.

Untuk bacaan tekanan darah yang rendah, ia OK juga daripada tinggi kan.

Tapi bila terlalu rendah, ini yang buatkan takut takut anda akan dapat masalah lah.

Bacaan Tekanan Darah Yang Dikira Rendah

Ingat, tekanan darah yang normal ialah bawah daripada 120/80 millimeters mercury, atau pun unitnya mm HG.

Yang dikira rendah adalah kurang daripada 20 mm HG untuk takat normal 120/80 mm HG.

Mengikut mayo clinic, dengan kurang daripada 20mm HG sahaja, ia boleh buatkan kita pening dan boleh boleh pengsan. Sebab darah yang di pam dari jantung, melalui pembuluh darah tidak cukup.

Justeru, kalau anda perasan ia turun lebih kurang dalam 20 mm HG, minta cepat cepat lah dapatkan nasihat doktor.

8 Keadaan Yang Sememangnya Tekanan Darah Akan Jd Rendah

Mengandung

Disebabkan sistem badan isteri kita yang mengembang daripada biasa.

Ibarat, normal jantung pam darah untuk 1 meter pembuluh darah.

Tapi sebabkan dah mengandung, body pun sudah expanding sedikit. jantung yang normally pam 1 meter pembuluh darah, terpaksa bekerja keras untuk pam perjalanan darah yang lebih panjang sikit dari biasa.

So, memang akan jadi sudden drop pada tekanan darah.

Enjin kereta kancil, memang nampak laju pada kancil. Tapi bila diletakkan pada BMW, boleh pergi berapa sahaja kan.

Yang Memang Sudah Mengalami Masalah Jantung

Kalau yang ibu mengandung tadi, laluan darah yang di pam pula sudah expand atau panjang daripada biasa. Jadi, ia buatkan tekanan darah rendah.

Tapi kali ni, pam pula yang dah memang rosak, jantung.

Bila jantung tidak dapat berfungsi dengan baik, memang confirm ada gangguan pada normal pressure untuk darah bergerak.

Dehydration

Atau pun tak cukup air dalam badan.

Seperti mana bila kita tengah puasa lah, terumatanya time nak petang petang gitu.

Badan pun rasa lemah sahaja.

Demam panas pun boleh membuatkan kita dehydration juga.

Muntah muntah pun sama.

Seperti pengalaman sakit perut di post ni, bila muntah tu bukan sekali dua kali. Lebih daripada 10 kali. Dengan buang air besarnya lagi. Sakit perut serious yang seperti ini pun akan buat kita kekurangan air.

Darah Tak Cukup

Terutamanya akibat daripada eksiden.

itu sebab kita kena derma darah.

Darah bukan boleh ditakung dari hujan.

 

Diet Yang Salah

Kekurangan kandungan vitamin b 12 dan folate boleh buatkan badan kita tak mampu hasilkan darah merah pada kadar yang secukupnya. Ini pun akan buatkan tekanan darah jadi rendah.

Selain daripada atas untuk punca tekanan darah jadi rendah ialah:

Masalah Endocrine – sila rujuk doktor, kerana perlukan pemahaman luas untuk diterangkan.

Severe allergic reaction

Kiranya, nanti bila anda sudah rasa tak sedap hati, akan tekanan darah yang terlampau kurang.

Masa rujuk doktor tu, tanya dia sebab apa. Kemungkinan dia akan huraikan daripada 8 punca atas.

Comments

comments

Leave a Comment