Sakit Tapak Kaki Bagian Tengah – Apa Sudah Jadi !!!

Baiklah

Baca ini baik baik.

Amat penting untuk anda faham kenapa sakit tapak kaki ini berlaku sebelum ia sudah terlambat untuk dicegah.

Kebiasaannya,

Kalau kita sakit tapak kaki, pasti tak lama.

Mungkin dalam setengah hari sahaja, dan selepas esok nya atau malam nya akan sembuh.

Dan katakan sakit tapak kaki ini terasa lagi dalam 2 bulan akan datang, pasti akan sembuh dalam tempoh sekejap sahaja.

Kebanyakannya disebabkan anda yang selalu berjalan yang lama. Biasanya operator kilang yang akan selalu kena sebab kena berdiri selamanya bekerja.

Tapi, entah kenapa, tiba tiba, sakit tapak kaki tu tak hilang, malah berlanjutan yang sakitnya sampai tak boleh jalan.

Apa sudah jadi????

Jawapannya, kemungkinan anda AKAN DAPAT sakit Gout.

Sorry to say.

Kemungkinan besar itu ada.

Atau lebih tepat lagi, asid urik anda sudah lebih dari takat normal.

Takat normal asid urik ialah

Lelaki = 3.7 – 7.0 mg/dL

Perempuan = 2.6 – 6.0 mg/dL

Takat normal atas ini mungkin berbeza mengikut keadaan. Anda boleh rujuk di Clinical Lab untuk lebih lanjut.

Biasanya, kalau anda ada sakit sakit pada joint, doktor pasti akan buat terus asid urik test.

Bagaimana Asid Urik Test Dijalankan.

Mudah sahaja, result pun dapat time itu sahaja. Doktor akan tip sikit dihujung jari untuk keluarkan darah. Kenakan darah pada strip test.

Result akan keluar pada monitor alat tu.

Selepas itu?

Dan untuk sihat, anda kena buat dua benda yang paling utama.

Pertama, makan ubat yang dinasihatkan.

Jangan miss, jangan berhenti walaupun sudah hilang rasa sakit.

Kedua?

Paling penting mestikan kurang kan seafood.

Tak kesah apa masak sekalipun, jangan ambil seafood dah untuk beberapa lama.

Sakit tapak kaki yang jenis macam ni, tak perlu urut. Nanti lain pula yang jadi, hanya perlukan makan ubat yang doktor bagi dan berhenti makan seafood.

Untuk tahu lebih lanjut cara untuk turunkan asid urik, anda boleh beralih ke article, cara untuk turunkan asid urik/ sakit gout.

Sakit ni tak semestinya di tapak kaki sahaja, di tempat lain. Namun mungkin disebabkan di bahagian kaki lah paling kerap berfungsi. Lagi pula bebanan yang ditampung. Buatkan kebanyakannya akan sakit di tapak kaki sahaja.

Berikut antara bahagian joint yang lain yang kemungkinan boleh ada rasa sakit sakitnya juga.

Image Credited to HealthWantCare

Comments

comments

Leave a Comment